Gasolgrillar är populära, men ger något högre andel cancerframkallande ämnen än kolgrillar.

Grilla med gasol farligare än med kol

Kött som grillas på gasolgrill innehåller högre halter av cancerframkallande ämnen än kött som grillas på kolgrill. Det visar en undersökning som konsumentsajten Testfakta låtit göra.

Testet gjordes på en gasolgrill med öppen låga. Gasolgrillar har blivit populärare och det är annars en vanlig uppfattning att de framkallar mindre cancerfarliga ämnen än kolgrillar.

Tvärtemot vad man kan tro är det alltså den allt populärare gasolgrillen som framkallar högst värden av cancerfarliga ämnen, cirka 18 mikrogram per kilo kött. Det visar undersökningen som sajten Testfakta beställt från Institutet för Livsmedel och Bioteknik och Livsmedelsverket.

Mycket liten mängd
Det är fortfarande en mycket liten mängd men ändå klart mer än de två kolgrillar med och utan lock som också testades. De gav mängder på 6,2 mikrogram med lock och 7,6 utan lock.

– Det är ganska intressant att det är på det sättet, även om det inte är några gigantiska värden, säger Ulf Hammerling, toxikolog på Livsmedelsverket.

– Det man ska undvika överhuvudtaget är att det som grillas kommer i kontakt med elden.

Att gasolgrillen ger högre halter tror Ulf Hammerling beror på att köttet där grillas just med öppen låga, vilket ger mer cancerframkallande ämnen.

Långt under gränsvärdet
Men han betonar att de uppmätta halterna ändå ligger långt under gränsvärdet, och tycker inte att resultaten borde få någon att ändra sina grillvanor.

Gasolgrillarna har blivit allt populärare, säger Björn Möller som säljer grillar i en järnaffär i Stockholm. Han föredrar själv att grilla med gasol och är förvånad över att det ger mer farliga ämnen.

– Det var en nyhet, det har jag inte hört. Jag tycker det är bättre med gasol, för jag får känslan av att det är strörre risk att man bränner köttet och framkallar andra ämnen när man grillar med kol, säger Björn Möller.

Avskräcker inte
Riskerna med cancerframkallande ämnen verkar inte vara något som avskräcker sommargrillarna.

– Jag är inte så orolig över hälsorisker när det gäller grillning, det finns mycket annat som är mycket värre, säger Tomas Rinaldo.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".