Bush förbjuder tortyr av terrormisstänkta

USA:s president George Bush utfärdade under fredagen en order som förbjuder säkerhetstjänsten CIA att använda tortyr av misstänkta terrorister.

”Härmed bestämmer jag att artikel 3 i Genèvekonventionen kommer att tillämpas på de fångläger och vid dom förhör som genomförs av CIA”, sa president Bush i ett uttalande.

Förtydligade
I ett annat uttalande från Vita huset förtydligade man att förbudet gäller grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

Några rader som särskilt betonades var att också handlingar som syftar till att förtala eller förnedra fångarnas religion eller religiösa symboler.

Tortyrförbudet kommer efter kritik från Högsta domstolen och påtryckningar från andra länder och flera människorättsorgansiationer sedan presidenten förra hösten medgav att CIA hade särskilda hemliga fångläger för misstänkta terrorister.

Nödvändigt med tydlighet
CIA:s chef Michael hayden sa efteråt att det var nödvändigt med ett sådant här tydligt förbud eftersom han tycker att Genèvekonventionens tredje artikel om krigsfångars rättigheter är otydligt formulerad och därför har lett till olika tolkningar, inte bara av USA utan också internationellt.

Men CIA-chefen försvarade också till viss del dom tidigare kritiserade metoderna och sa att den information som programmet fått fram var oersättlig.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".