I New York väntade tålmodigt många Harry Potter-kopior

Sista Harry Potterboken är här

Uppdaterad 10:55

Under natten till lördagen var det äntligen dags för alla Harry Potter älskare världen över. Den sjunde och sista delen om trollkarlslärlingen Harry släpptes samtidigt i såväl Sverige som England.

Utanför science-fiction bokhandeln i Gamla Stan i Stockholm har hundratals ungdomar köat i många, många timmar. Några så länge som dagar.

En hel del är utklädda, det vimlar av häxor med spetsiga hattar, trollkarlar med cape och trollstav och några bär skoluniform.

Lång väntan
De har alla väntat länge på den här stunden. Spekulationerna har varit många. Kommer Harry lyckas förinta ärkefienden Lord Voldemort eller kommer han själv att stryka med?

Sandra Jonsson var en av de första att köpa den sjunde och sista delen i Harry Potter-serien.

– Det känns otroligt, de här böckerna har varit med mig i nästan tio år och nu ska jag äntligen få reda på slutet. Jag är hur glad som helst och helt chockad. Jag har köat 20 timmar och nu ska jag läsa på en gång.

Varför betyder de så mycket?

– Det är just därför att de har hängt med så otroligt länge, sedan lågstadiet, och nu har jag slutat skolan. Nu första ska jag få reda på hur det går för Harry också, säger Sandra Jonsson.

Det är verkligen blandade känslor hos fansen över att äventyret nu går mot sitt slut.

– Det är jätteroligt och jättesorgligt samtidigt eftersom det är slut. En del av livet som är över, säger Caroline Eriksson.

Många lyssnar hemma
Samtidigt som Caroline Eriksson gråter i butiken sitter andra fans hemma framför datorn och lyssnar på hur författarinnan själv läser ur boken.

Vill man läsa boken på svenska får man ge sig till tåls. Den svenskspråkiga utgåvan släpps nämligen först i november.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".