Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bank-kritik mot indragna penningdepåer

Riksbanken ska kraftigt minska antal ställen där bankernas kontanter förvaras. Det ska ske vid årsskiftet, men besutet får kraftig kritik från bankerna.
– En ökad mängd sedlar och mynt kommer att finnas i omlopp i samhället, och det innbär ökad risk för överfall och rån i samband med värdetransporter, säger Ulla Lundquist, som är Svenska Bankföreningens vd. – Vad vi saknar från Riksbanken är en risk- och sårbarhetsanalys av den nya situationen. En sådan har inte gjorts, och det tycker vi krävs innan man inför den här nyordningen. Hur mycket pengar rör det sig om? – Det är väldigt svårt att säga, men det är väldigt mycket pengar. I dag finns 14 penningdepåer runt om i landet, efter årsskiftet ska antalet minskas till fyra. Där förvaras de kontanter som kommer från de dagskassor som handeln lämnat in till bankerna. Vid dagens slut körs pengarna ut till depåerna. Bankerna får då ränta på pengarna, och kan också snabbt hämta nya sedlar och mynt när det behövs. Färre pengadepåer innebär längre transportvägar, och Bankföreningen med de fyra storbankerna i spetsen protesterar mot konsekvenserna – både bristande säkerhet, och att bankerna kan gå miste om ränteintäkter. Riksbanken vill att affärbankerna själva ska ta hand om lagerhållning, och in och utlämning av sedlar, men enligt Ulla Lundquist är inte bankerna redo för det: – Verksamheten som sådan vill Riksbanken sälja ut, och vem som i slutändan blir köparen av den vet vi inte nu. Är det någonting som du tror att dina medlemmar skulle vilja köpa? – Det är högst tveksamt. Eftersom man inte har gjort analyser av hela risksituationen kan jag inte uttala mig om det i dag.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".