Ny polisutbildning planeras

Uppdaterad 17:00

Polisutbildningen ska göras om så att aspiranterna kan specialisera sig på till exempel miljöbrott och ekonomisk brottslighet under utbildningen, skriver Dagens Nyheter.

Men Polisförbundet vill behålla en gemensam utbildning för alla, säger förste vice ordförande Lillemor Melin Sving.

– För oss är det viktigt att vi får en treårig sammanhållen utbildning som är en högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få till en ordentlig specialisering under den tiden, säger Lillemor Melin Sving.

Nya specialistinriktningar
I dag läser alla polisaspiranter två års teori på Polishögskolan följt av sex månaders praktik. Tanken med den nya utbildningen är att den ska bestå av en grundutbildning och flera nya specialistinriktningar.

Utredningen ska vara klar i mars 2008 och då lämnas den över till regeringen.

Längre aspirantutbildning
Polisförbundet vill i stället ha en längre högskoleutbildning där aspiranterna även får poäng för praktiken så att alla kan gå vidare till forskning.

– Det är viktigt för oss att poliser kan forska om den polisiära vardagen och det arbete som vi gör för att kunna utveckla vår verksamhet och vårt yrke, säger Lillemor Melin Sving.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".