Kritik trots ökade anslag till forskningen

Vetenskapsrådet delade på onsdagen ut drygt 1,7 miljarder kronor till svensk forskning. Anslagen har ökat och möjliggjort särskilda satsningar på unga forskare.
Vetenskapsrådet varnar dock för att svensk forskning ändå riskerar att halka efter på grund av brist på pengar. – I genomsnitt får en forskare från vetenskapsrådet ungefär en halv miljon kronor, säger Kåre Bremer, som är huvudsekreterare för naturvetenskap och teknik. Det ska räcka till allt möjligt, en tekniker, driftsmaterial och kanske doktorander. De skulle behöva minst det dubbla, säger Kåre Bremer. Vad innebär detta för forskningsarbetet? – Det tar längre tid och man kan heller inte göra allting, som man skulle kaunna göra. Om man ser motsvarande kolleger i USA och för all del i en del andra europeioska länder, kan de göra mer och de får också ut mera resultat. De kommer före oss i olika sammanhang, till exempel när det gäller publicering, säger Kåre Bremer. Satsning på unga forskare Men trots oron för den svenska forkningen ökar alltså anslagen. Ytterligare 500 miljoner kronor på tre år. En av de saker som vetenskapsrådet har prioritetat är drygt 100 miljoner kronor extra till unga forskare. Många av dagens aktiva forskare tillhör 40-talsgenerationen och går alltså i pension inom tio år. Extrapengarna får stor betydelse för den framtida forskningen i Sverige, tror vetenskapsrådets generaldirektör Per Omling. – Om jag tar området medicin till exempel, har man fördubblat antalet forskarassistenter i den senaste utlysningen. Det här är en kraftfull satsning, som de gamla forskningsråden rekommenderade på 110 miljoner kronor, säger Per Omling. Alltfler kvinnliga forskare Andelen kvinnor som får forskarpengar från vetenskapsrådet ökar. I år utgör de omkring en tredejdel, men det finns tecken på att skillnaderna mellan könen inom forskningen snart kan vara på väg bort, säger Per Omling. – Vi ser det bland de unga forsknarna. Jag har just tittat på sifforna från det medicinska ämnesområdet och unga forskare inom de så kallade debutprojekten har lika många kvinnor som män i dag. Det är oerhört glädjande naturligtvis, säger han. Naturvetenskap och teknik står för drygt hälften av de 1,7 miljarder kronor som vetenskapsrådet fördelar. En trend är att forkningen handlar om de allra minsta partiklarna, säger Kåre Bremer. – Exempel är den nya biologin, den cellmolekylära biologin, genomforskningen inom materialvetenskaperna, nanovetenskaperna, man går allt längre in på materiens innersta, inom informationstekniken, utnyttjandet av kvantfenomen, alltså den innersta matreriens uppträdande, för att i framtiden kunna bygga nya typer av datorer till exempel, säger Kåre Bremer.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".