Ekologisk potatis är både svårt och dyrt att odla.

Minskning av KRAV-odlad potatis

Odlingen av KRAV-märkt potatis minskar rejält. Sen 2001 har antalet hektar odlingsmark av KRAV-märkt potatis och rotfrukt näst intill halverats. Enligt Bengt Nilsson, ekologisk potatisodlare i Falkenberg beror det framför allt på att potatisbladmöglet blivit tuffare.

– Det är lite svårt att lyckas med ekologisk potatisodling, för potatisbladmöglet har blivit aggressivare de senaste tio åren, säger Bengt Nilsson.

Enligt statistik från KRAV har antalet hektar odlingsmark av KRAV-märkt potatis och rotfrukt minskat från drygt 1 400 hektar år 2001 till runt 700 hektar förra året. Alltså en minskning med närmare hälften på sex år.

Svårt att odla
Enligt Bengt Nilsson kan det bero på att det är svårt att odla ekologisk och KRAV-märkt potatis i Sverige.

Potatisodlarens värsta fiende bladmöglet har nämligen i senare tids våtare klimat blivit tuffare och angriper potatisplantorna allt tidigare på året.

Priset det dubbla
Men som ekologisk potatisodlare använder du inte bekämpningsmedel utan får helt enkelt skörda tidigare med färre och mindre potatisar som följd. Priset blir därefter.

– Priserna för ekologiskt är minst det dubbla, det är ingenting du kommer ifrån, säger Leo Mickelsen Ujihara, restaurangchef på en restaurang i Stockholm med vegetarisk och ekologisk mat på menyn.

Han har tydligt märkt en prisstegring.

– Vi har köpt in vanligt potatis för 3,85 kronor kilot, och ekologisk ligger på 8-9 kronor kilot, så det är mer än det dubbla, säger han.

Tvingas välja bort
För Leo Mickelsen Ujihara är miljömedvetenheten en stor drivkraft bakom restaurangens meny, men om priset på ekologiskt odlad potatis fortsätter växa kan han komma att välja bort den ekologiska potatisen.

– Då skulle jag inte ha råd. Vi använder tonvis med potatis på det här stället. Om man slår ut det på ett år blir det enorma summor, säger Leo Mickelsen Ujihara.

Besprutas mest
Enligt Gun Rundquist, miljöchef vid Svenska Naturskyddsföreningen är potatisen den gröda som besprutas mest i Sverige och hon ser allvarligt på att färre odlare väljer den ekologiska potatisen.

– Det är en oroande utveckling för ekologisk potatisodling är mycket bättre för miljön än konventionell potatisodling.

– Framförallt äldre sorter som King Edward och Bintje, de kan alltså sprutas ungefär tio gånger per säsong och vi vet ju att bekämpningsmedel har negativa effekter på miljön. Vi vet fortfarande ganska lite om de långsiktiga effekterna. Men om man i stället odlar ekologiskt så har man ingen bekämpningsmedelsanvändning överhuvudtaget, säger Gun Rundquist.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".