Svält vapen mot oppositionen i Zimbabwe

I Zimbabwe lider miljoner människor av hungersnöd. Och president Robert Mugabe anklagas nu för att systematiskt svälta ut oppositionsanhängare. Om inte stora mängder mat når Zimbabwe kommer alla som är emot Mugabe att utplånas. Det varnar den danska människorätts-organisationen Läkare för mänskliga rättigheter som på onsdagen presenterade en rapport i Johannesburg.
Christian Tramsen från Läkare för mänskliga rättigheter menar att det står utom tvivel att president Robert Mugabes maktapparat systematisk förvägrar oppositionsanhängare mat. ”Rösta på Zanu-PF eller svält ihjäl” Den danska organisationen dokumenterar i sin rapport ”Rösta på Zanu-PF eller svält ihjäl” både hur Mugabes partiapparat använder mat för att kväsa all opposition, och hur tortyr har ökat. Över hälften av tortyroffren har torterats på polisstationer, av polismän eller i deras närvaro. Det är organisationens tredje rapport från Zimbabwe i år. Och anklagelserna mot regimen får stöd från flera ansedda människorättsorganisationer, däribland Amnesty International. Parallell matimport blockeras All import och försäljning av majs, basfödan i Zimbabwe, kontrolleras av regeringen. Katolska kyrkans matutdelning till exempel har upphört helt enkelt för att kyrkans majsimport har blockerats av myndigheterna. Ärkebiskopen Pius Ncube är en av Mugabes fränaste kritiker. Och till och med mat som kommer från internationella samfundet, från EU eller från USA, har regimen till en del kontroll över. I varje by gör en myndighetsperson upp en lista över vem som ska få nödhjälp. Personen kan vara en Zanu-PF medlem, en av Mugabes ungdomsaktivister, en krigsveteran, alltid en regimlojal person. Och från distributionslistan stryks alla kända och misstänkta oppositionella och deras barn. I en del byar är biljetten till mat medlemskort i Zanu-PF. Partifunktionärer tjänar pengar Dessutom gynnar regimens kontroll över maten en rad partifunktionärer som får köpa majs av den statliga myndigheten och sen sälja den med vinst på svarta marknaden. – Det enda sättet att kullkasta regimens kontroll över maten och den makt som följer med det, det är att vräka in mat i Zimbabwe, säger Christian Tramsen. Om inte så kommer vi snart att se hur oppositionen tyna bort, helt enkelt svälter ihjäl.
Marianne Kihlberg, Johannebsurg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".