Merkel: Vi ger inte efter för deras krav

I dag, söndag, har en av de två tyska medborgare som tagits som gisslan i Afghanistan hittats död och talibanerna kräver att Tyskland ska dra tillbaka sina trupper ur landet. Förbundskansler Angela Merkel sa på söndagskvällen i en tv-intervju att hon inte tänker gå kidnapparna till mötes.

– Vi ska inte ge efter för deras krav och vi ger inte efter för utpressning. Det skulle vara väldigt farligt och det är vi eniga om över partigränserna, sa förbundskansler Angela Merkel i tysk tv på söndagskvällen.

En tysk medborgare hittades död på söndagen och uppgifterna går isär om huruvida den andre tysken och de fem afghaner som kidnappades vid samma tillfälle är döda, eller om de fortfarande lever.

Samtidigt har en delegation från Sydkorea börjat förhandla om den grupp på omkring 20 kristna sydkoreaner som också hålls gisslan av talibanska rebeller. En första framgång i förhandlingarna var att talibanerna förlängde tidsfristen med ytterligare 24 timmar.

Men när det gäller kravet på tillbakadragande av den sydkoreanska FN-ledda styrkan, är fortfarande beskedet att den ska dras tillbaka när det ursprungligen var planerat, vid årsskiftet.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".