Växande handel med narkotika på nätet

Just nu utreds det mest omfattande fallet hittills i Sverige av narkotikahandel på internet. Fem personer misstänks för att ha drivit flera hemsidor där man kunnat köpa narkotikaklassade läkemedel. Sidorna, så kallade nätapotek, har bland annat marknadsfört lugnande, beroendeframkallande valiumtabletter.

Näthandeln med narkotika växer, och kommer att fortsätta att växa när man kan vara än mer anonym på internet, enligt polisen.

Kammaråklagare Gunnar Fjaestad, som leder utredningen mot nätapoteken, visar hur omfattande handeln är genom en enkel sökning.

– Jag slår på ”valium online” och ser vad som händer. Föga överraskande kom det upp ett antal hemsidor som säljer det narkotikaklassade preparatet valium på nätet, helt utan tillstånd, helt illegalt, säger Gunnar Fjaestad.

Svenskar häktade
Flera nätapotek har alltså drivits från Sverige. Av fem misstänkta personer sitter tre häktade sedan i våras misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott.

Under de dryga två år handeln har kunnat spåras har sajterna omsatt omkring 15 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Köparna till åtminstone 700 000 tabletter har framför allt funnits i Nordamerika. Till hösten kommer åtalet och om de misstänkta fälls väntar långa fängelsestraff.

En av de klickbara rubrikerna på de nu nedsläckta sajterna var: ”Köp receptbelagda läkemedel utan recept”, men nätapoteken är bedrägliga på så sätt att det är svårt för kunden att förstå att ett brott begås om ett visst preparat köps.

”Valium väller in”
Enligt Gunnar Fjaestad går det att hitta all känd narkotika utom heroin till försäljning på nätet, men läkemedlen utmärker sig.

– Det formligen väller in framförallt valium, bromazepam och andra liknande, starka narkotikaklassade tabletter över Västeuropa och Nordamerika, säger Gunnar Fjaestad.

De narkotikaklassade läkemedlen är beroendeframkallande, förutom att de har en lugnande verkan används de för att förstärka effekten av andra droger och för att få bort abstinens och andra besvär efter bruk av narkotika.

Växande marknad
Även om polisen blivit bättre på att hitta metoder mot narkotikahandeln på nätet är det en växande marknad, enligt polisen själva.

När anonymiteten på nätet ökar kommer handeln öka än mer, tror Kim Nilvall på Rikskriminalpolisen.

– Det finns fler möjligheter att kunna koppla upp sig trådlöst, tillgängligheten till internet ökar, priset på datorer går ned och fler har möjlighet att ha dator hemma, säger Kim Nilvall.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".