Kommuner anställer inte fler ungdomar

Många kommuner planerar inte att anställa fler ungdomar, trots att arbetsgivaravgiften för ungdomar sänktes 1 juli. Det visar en rundringning som Ekot har gjort.

Kim Lundgren är 23 år och jobbar med administration på ett äldreboende i Haninge. Hon har ett friårsvikariat som tar slut i december då ordinarie personal kommer tillbaka.

– Chansen är väl inte så stor att man får stanna kvar, men man kan ju alltid hoppas, säger hon.

Var det värt att sitta här på ett friårsvikariat?

– Ja, det är det enda alternativet som jag hade. Sedan har det varit bra för mig, jag har lärt mig och fått en erfarenhet att lägga till min CV.

Vare sig det handlar om att klippa gräsmattor utanför kommunhuset, jobba i vården eller sortera post, så börjar många yrkesliv med ett jobb hos kommunen.

Få unga har tillsvidareanställning
Året runt jobbar över 60 000 ungdomar mellan 18 och 25 år i svenska kommuner och landsting, de flesta som tillfälligt anställda. Få har ett fast jobb. I Stockholms Stad är det till exempel bara 717 av 49 000 tillsvidareanställda som är så unga.

Regeringen vill nu underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och har därför gjort det billigare för arbetsgivarna att anställa dem från den 1 juli. Arbetsgivaravgiften, med undantag för ålderspensionsavgiften, halverades då för personer som fyllt 18 men inte 25 år.

Finansdepartementet räknar med att kommuner och landsting sparar in lönekostnader på 1,6 miljarder kronor på lägre lönekostnader, medan kommunernas egen organisation, Sveriges Kommuner och Landsting, har räknat med en besparing på 720 miljoner kronor och att det inte blir så många fler jobb.

Ändrar inte rekryteringsplanerna
Och kommunerna har inte ändrat sina rekryteringsplaner. Det visar en rundringning som Ekot har gjort till storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö, och till kommuner med många tillfälligt anställda, till exempel Åre och Ljusnarsberg, eller kommuner med hög ungdomsarbetslöshet, som Söderhamn.

– Vi ser att det har en marginell betydelse. Vi rekryterar framför allt inom vård och omsorg och skola och den rekryteringen har vi kontinuerlig så där ser vi inte att det kommer att påverka oss. När det gäller akademiker kommer de ofta in när de är äldre än 24-25 år, säger AnnKristin Forslund, planeringsledare på stadskansliets personalenhet i Göteborg Stad.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".