bin Ladin-rapport irriterar Pakistan

En rapport från den amerikanska säkerhetstjänsten om att Usama bin Ladin och al-Qaida har en fristad i Pakistan där de planerar en ny attack mot USA har lett till irritation mellan länderna, eftersom USA anser att Pakistan inte kan hantera situationen på egen hand.

Det var en upprörd pakistansk utrikesminister som framträdde i amerikansk tv på söndagen.

– Vi vill ha konkreta bevis. Ge oss konkreta bevis och USA ska få se att Pakistan inte kommer att misslyckas, det sa Pakistans utrikesminister Khursheed Mehmood Kasuri i en CNN-intervju på söndagen.

Islamabad bör underrättas
Om USA:s ledare vet mer om al-Qaidas etablering än vad Pakistans ledare gör så borde Islamabad genast underrättas på formella vägar och inte genom media menade utrikesministern.

Frances Townsend, president Bush särskilda rådgivare i kampen mot terrorismen, försvarar såväl uppgifterna i rapportern som USA:s agerande.

– Jag förstår deras ilska, men presidenten har varit tydlig. Det primära är att skydda det amerikanska folket, sa Frances Townsend.

Misslyckande med talibanerna
Från Washington har man ståndpunkten att Pakistan har misslyckats med sitt arbete mot talibanerna. Amerikanska säkerhetstjänstens rapport visar att al-Qaida är starkare nu än de var vid 11 september-attacken. Frances Townsend betonade att om Usama bin Ladin eller ett al-Qaida högkvarter lokaliseras i Pakistan så blir det ett militärt ingripande från USA:s sida.

– Det är ingen tvekan att vi kommer att använda alla tillgängliga medel för att ta itu med Usama bin Ladin och al-Qaida, sa Townsend.

Varnade USA
Pakistans utrikesminister Khursheed Mehmood Kasuri varnade USA för att ingripa i Pakistan eftersom han anser att det skulle vara oansvarigt och få negativa konsekvenser. Pakistans militär klarar det bäst själv sa han och höjde också ett varningens finger.

– Vi hörde mycket inför invasionen av Irak, kanske gör de ännu större misstag just nu?

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".