En valförrättare hur valsedeln är upplagd. Foto: Fredrik Wallenholm.

Turkiska AKP vann en jordskredsseger

I Turkiet står det klart att det regerande AK-partiet vann en jordskredsseger i parlamentsvalet på söndagen. Partiet fick 46 procent av rösterna och det var betydligt fler än vad opinionsmätningarna hade förutspått.

I sitt segertal sent på söndagskvällen sa premiärminister Recep Tayip Erdogan att landets demokrati har klarat ett viktigt prov.

– Vår enighet, demokrati och republiken har gått starkare ur det här, sa premiärministern till jublande åhörare utanför partihögkvarteret i Ankara.

Personlig seger
Valresultatet är en stor personlig seger för Recep Tayip Erdogan som tog en rejäl risk när han utlyste nyval i våras, efter en politisk kris där parlamentet misslyckats med att välja landets nya president.

Med nästan hälften av väljarnas stöd fick hans parti, det konservativa företagarvänliga AKP, som har rötter i politisk islam, långt fler röster än något annat parti.

Oppositionspartiet
Det största oppositionspartiet CHP, partiet som tillsammans med krafter inom statsbyråkratin och militären tvingade fram nyvalet, fick bara 20 procent.

Ultranationalisterna gick starkt framåt och tog sig efter en mandatperiod utanför parlamentet över tioprocentsspärren med 14 procent av rösterna. Dessutom kringgick 23 ledamöter från det pro-kurdiska DTP spärren genom att ställa upp som oberoende kandidater.

Islamistisk kritik
Det är bara tio år sedan som den turkiska militären tvingade bort en regering som i dess tycke var alltför islamistisk, och för nio år sedan avtjänade premiärminister Erdogan ett fängelsestraff för att ha läst upp en islamsk dikt.

Landets strikt sekulära opposition har anklagat premiärminister och hans parti för att ha en dold islamistisk agenda men i segertalet under natten till måndag lovade han att fortsätta på den inslagna vägen, vad gäller demokratiska och ekonomiska reformer

– Också fortsättningsvis ska vi arbeta hängivet för att nå vårt EU-mål, sa Recep Tayip Erdogan.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".