Desperata flyktingar i Calais

Flyktingar från främst Irak och Afghanistan har inte gett upp hoppet om att ta sig till Storbritannien via Calais i Frankrike, trots att de franska myndigheterna börjat visa en hård linje fortsätter asylsökande att komma till Calais, och många är desperata, rapporterar SR:s korrespondent Willy Silberstein
Agros är 35 år. Han lever i Röda korsets flyktingförläggning i Sangatte utanför Calais. Det är en gammal fabriksbyggnad som skulle husera 600 personer. Nu finns här 1 400. Standarden är usel. Det luktar unket, köerna till duschar och toaletter är långa och sorgen vilar tung här. Agros säger att om han inte lyckas med att ta sig till Storbritannien kommer han att begå självmord. Jag ska själv betala kulan, säger han bittert. Sangatte ska stängas Calais är en veritabel magnet. Hit kommer flyktingar från i första hand Irak och Afghanistan i hopp om att via tunneln under Engelska kanalen att ta sig till Storbritannien. Det anses nämligen lättare att få stanna i Storbritannien, eller att hålla sig gömd och jobba svart där, men den brittiska regeringen har tröttnat och bett Frankrike att täppa till Calais så gott det går, och den franska regeringen har lyssnat: Sangatte tar inte emot nya flyktingar, och till våren ska den stängas. Människosmugglingen ökar Michel Derr, chef för Röda korsets anläggning, säger att när Sangatte stänger så blir det ännu fler som driver omkring hemlösa på gatorna i Calais, ännu fler som hamnar i klorna på cyniska människosmugglare, och redan nu är situationen pressad. Den irakiske mannen i 20-årsåldern säger att han sover ute på gatan, och det i ett Calais som är fruktansvärt rått och kallt, bara att gå omkring i på dagen. Michel Derr vid Sangatte tycker att EU måste agera. EU måste göra något grundläggande åt problemen, skapa regler för mottagande och så vidare, säger han.
Willy Silberstein, Sangatte
Mer om flyktingsituationen i Europa kommer i Studio Ett i P1 Sveriges Radio 16.05
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".