Åldersgräns kan införas på internetcaféer

De som driver internetcaféer kan bli tvungna att betala en speciell avgift till staten, och det kan komma att införas åldersgräns. Det här kan innebära slutet, säger Markus Olofsson på ett internetcafé i Växjö.

– Det kommer att ha en direkt effekt på våra kunder, som kommer att få högre priser på att spela. Vilket kan få till effekt att folk slutar spela, säger han

Speciellt tillstånd
Vad det hela handlar om är - om datorerna ska räknas som spelautomater. Om de gör det så krävs det ett speciellt tillstånd, som kostar, enligt automatspellagen. Och det är en lag som finns för att:

– Undvika att olämpliga ungdomsmiljöer uppstår, säger hon.

Det förklarar Carin Wahren på lotteriinspektionen, som har hand om de här frågorna.

Begränsade öppettider
Nu är det upp till regeringsrätten att besluta om automat-spellagen kommer att gälla. Och så fall kan det bli tal om begränsade öppettider och åldersgränser.

– En åldersgräns skulle kunna vara 16 år, fast det tror jag inte är tänkbart, men däremot 18 år för väldigt sena öppettider, säger hon.

Kim Ohlsson, P3 nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".