Efter Blairs framgång som medlare på Nordirland finns förhoppningar på hans insats i Mellanöstern.

Blair på plats i Mellanöstern

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair kommer under måndagen till Jerusalem på sitt första besök som internationellt sändebud till Mellanöstern.

Blair är tillsatt av den så kallade kvartetten, USA, EU, FN och Ryssland, som försöker mäkla fred mellan Israel och palestinierna. Men Tony Blairs uppdrag är begränsat och frågan är hur långt han kommer att ta ut svängarna.

Om Tony Blair som sändebud i Mellanöstern ska göra några spår i sanden måste han förr eller senare hamna på kollisionskurs både med Israel och USA, där utrikesminister Condoleeza Rice har slagit fast, att det är hon som har hand om politiken och att Blair bara är ett komplement.

Delade meningar inom EU
Uppdraget som Mellanösternkvartetten har givit Storbritanniens tidigare premiärminister inskränker sig till att hjälpa palestinierna att få ordning på sina institutioner och sin ekonomi inför ett framtida bildande av en palestinsk stat.

Men det målet ser mer avlägset ut än på länge, med tanke på splittringen av de palestinska områdena, där Hamas har tagit över Gaza och Fatah med president Abbas i spetsen styr på Västbanken. Tony Blair har inte mandat att tala med Hamas, som är terroriststämplat både av USA och EU. Men inom EU råder delade meningar, och inte minst Storbritanniens nya regering ifrågasätter det kloka i att isolera Hamas, som i praktiken styr över en och en halv miljon palestinier i Gaza.

Starkt engagemang
Om något talar för att Tony Blair som sändebud kommer att överskrida sina befogenheter är det hans förflutna som framgångsrik fredsmäklare i Nordirland, där IRA gav upp sin väpnade kamp inte i början av förhandlingarna utan mot slutet. Med erfarenheten från Nordirland i ryggen och med kombinationen av starkt engagemang och stjärnstatus är det trots allt inte otänkbart att Tony Blair gör ett avtryck i Mellanöstern.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".