Många slinker undan fartkamerorna.

Var tredje fortkörare slipper böter

Uppdaterad 17:30
Hittills är det 55 000 fortkörare som blivit fotograferade av fartkamerorna som sattes upp under fjolåret. Men var tredje fortkörare slipper bötfällning på grund av att det inte går att identifiera föraren på bilden.

En som saktar ner när han ser kamerorna är Stefan Friman i Östersund.

– Jag har väl förmåga att ibland ligga lite över hastighetsgränserna, men det är klart att man saktar in när man ser fartkamerorna, säger Stefan Friman.

Men det är alltså inte alla som gör som Stefan Friman och saktar ner utan fortsätter att gasa. Men även de som kör för fort och som också fotograferas av en fartkamera kan slippa böter om bilden av dem är för dålig.

Yttre omständigheter påverkar
Enligt polisen slipper var tredje fortkörare böter på det viset. Anders Drugge är sektionschef vid Rikspolisstyrelsens enhet i Kiruna som ansvarar för trafiksäkerhetskamerorna.

– Företrädesvis så påverkas vi av yttre omständigheter som väder och vind, kraftigt regn, kraftigt snöfall. Vissa tider på året blir mätstationerna väldigt nedsmutsade och det påverkar bildkvaliteten, säger han.

Om man medvetet vill smita undan när man kör för fort, är det så enkelt att man bara fäller ned solskyddet?

– Nedfällda solskydd påverkar naturligtvis våra möjligheter till att identifiera föraren, men vi ser inget sådant fusk som sticker ut i något sammanhang. Det största skälet till att vi misslyckas identifiera förare är yttre omständigheter, säger han.

Det är alltid föraren som bötfälls för fortkörning oavsett vem som äger bilen. Men om det är svårt att identifiera föraren så skickar polisen ett brev hem till bilägaren med frågan vem som körde bilen just vid fortkörningsögonblicket. Det finns ingen rapporteringsplikt, det vill säga bilägaren är inte tvingad att uppge vem föraren var.

70-sträckor
Under fjolåret satte vägverket upp drygt 700 fartkameror längs med vägarna runt om i landet. Och sedan dess har polisen utfärdat böter för över 27 miljoner kronor.

Och det är på 70-sträckorna som allra flest kör för fort och då handlar det oftast om en överträdelse med 1-15 km i timmen, vilket ger mellan 1500 till 2000 kronor i böter.

Men alla fortkörare som registrerats i fartkamerorna bötfälls alltså inte eftersom polisen både måste kunna tyda bilens registreringsskylt och identifiera föraren. Och det är alltid föraren som bötfälls oavsett vem som äger bilen.

Medelhastigheten sänkts
Enligt vägverket så har medelhastigheten på de vägar som de mätt före och efter att fartkameror placerats där, sänkts med 5-6 kilometer i timmen.

Och enligt en modellräkning som Vägverket använder så kan den sänkta medelhastigheten ha sparat 16 människoliv och minskat antalet svårt skadade i trafiken med 30 procent.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se
i samarbete med SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".