Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt oljebälte kan driva mot Spanien

Utanför Spanien hotar kraftiga vindbyar att driva en ny omgång olja i riktning mot den redan hårt drabbade nordvästra kusten. Samtidigt försöker myndigheter och miljöorganisationer att få grepp om hur stora skador som redan orsakats av det första oljeutsläppet från det förlista tankfartyget Prestige. Simon Cribbs på Världsnaturfonden, specialist på känsliga marina miljöer, anser att skadeverkningarna hade kunnat begränsas.
– Många, många fåglar är döda och vi har svårt att se fiskar, och det oroar oss, säger Simon Cribbs. Cribbs och hans medhjälpare tar hand om oljeskadade och döda fåglarna här längs kusten här utanför staden Cajon. Hittills har de hittat döda exemplar av 18 olika fågelarter. Hur många däggdjur och fisksorter som påverkats av den trögflytande och giftiga oljan vet man ännu inte. Rikt ekosystem I det rika ekosystemet finns bland annat delfiner och tumlare och många flyttfåglar mellanlandar här. Men det som Simon Cribbs tycker är värst är att skadeverkningarna enligt hans mening hade kunnat begränsas rejält om den spanska regeringen hade satt in rätt resurser tidigare. Det är tredje gången på tio år som Galiciens kust drabbas av oljeutsläpp, och vid det här laget borde myndigheterna ha en bättre handlingsplan, baserad på tidigare erfarenheter, menar Simon Cribb. Skador på 400 miljoner kronor På onsdagskvällen besökte den spanske miljöminstern de drabbade områdena. Hans departement räknar med att de ekonomiska skadorna kommer att motsvara 400 miljoner kronor och han lovade att göra allt för att de skyldiga ska ställas till svars, men Simon Cribb är inte lika ivrig att hitta en syndabock. Olyckor kommer alltid att ske,säger han, även om fartygen blir säkrare. Istället bör man ställa sig frågan om tankfartyg överhuvudtaget ska få transportera sin giftiga last så nära ekologiskt och ekonomiskt viktiga områden som kusten här i Galicien. – Det kommer att hända igen, det är helt klart, så vi måste försäkra oss om att sådana båtar inte kommer för nära den här kusten som är så viktig för djuren och befolkningen, säger Simon Cribbs.
Caroline Salzinger, Cajon i nordvästra Spanien

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".