Fjällanläggningar säger nej till unga

En ny kampanj från Svenska turistrådet ska locka unga till de svenska fjällen, men en rundringning som Folkradion har gjort visar att flera skidanläggningar vägrar att ta emot ungdomar under 20 år på grund av rädsla för skadegörelse. 16-åriga Emma Stillström från Linköping fastnade för ett semestererbjudande, men när hon ringde och skulle boka en stuga till sig och sina kompisar fick hon nej.
– Det känns ganska orättvist, det kändes inte alls som om vi skulle klara av det, det var väldigt frustrerande att få höra det att det inte gick, säger Emma Stillström. – För några år sedan hade vi problem med att ungdomar som var väldigt unga tog med sig öl och så till stugorna och sedan var det en hel del som var förstört, och i och med att det inte finns någon målsman i sällskapet är det ju svårt att ställa någon till svars på det, säger Jessica en av dem som svarar på Björkliden. Björkliden är inte ensamt om att ha åldersgräns för dem som hyr stuga eller lägenhet. Alla 20 skidorter som Folkradion ringt till har någon typ av åldersgräns. På nio av ställena räcker det med föräldrarnas intyg om du är yngre än 18, men på elva av skidanläggningarna har man som krav att minst en eller i vissa fall två i sällskapet ska ha fyllt 18 eller 20 år. På de flesta skidorterna säger man att skadegörelse, fylleri och högljudda fester har gjort att man satt åldergräns.
Anna Landelius, Folkradion

Mer om detta i Folkradion i P3 klockan 12 på torsdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".