Försäkringskassan sen med betalningar

Flera försäkringskassor runt om i landet hinner inte med att betala ut ersättningar i tid. Det visar en granskning som Ekot gjort bland Försäkringskassans samtliga länskontor. Flera av kontoren uppger att det beror på de nedskärningar som gjorts under det senaste halvåret.

Eva som sökt bostadstillägg är en av dem som drabbats av nedskärningarna.

– Jag har ju fått reda på att jag inte kommer att få det här bostadstillägget, vilket gör att min inkomst den här månaden kommer att bli 5 800 kronor. Det täcker inte ens den boendekostnad jag har, säger Eva, som egentligen heter något annat.

– Jag har ju redan en begränsad ekonomi och det här gör att det blir ännu svårare. Av en ren tillfällighet så klarar jag av det här glappet, men om jag inte hade haft besparingar, vet jag faktiskt inte vad jag hade gjort.

Stora problem
Eva är långt ifrån ensam. På det kontor på Södermalm i Stockholm som Eva tillhör har man stora problem att hinna med utbetalningarna till just bostadstillägg.

När Ekot kontaktar kontoret får vi beskedet att en person har över 1 000 bostadstilläggsärenden att handlägga.

– Det kort om personal så de som söker kommer att få vänta. Det har sett bättre ut tidigare år, förr om åren har vi alltså fått ut pengarna i tid, det har aldrig varit några problem, säger Pontus Sundquist, tillförordnad enhetschef på Försäkringskassans bidragsenhet på Södermalm i Stockholm.

Enligt Pontus Sundquist beror de försenade utbetalningarna på de nedskärningar som gjorts inom Försäkringskassan.

Nedskärningar som lett till besparingar vilket i sin tur har inneburit att över 1 000 personer fått lämna Försäkrings-kassan i år.

På flera håll i landet
Ekot har ringt runt till Försäkringskassans samtliga länskontor och frågat hur de klarar av arbetet. På flera håll i landet vittnar man om att det är problem med att hinna med att betala ut ersättningar i tid.

I Blekinge har man framför allt problem med att hinna med utbetalningar till personer som haft enstaka dagar med föräldrapenning och personer som är hemma för vård av sjukt barn.

– Framförallt beror det på en mycket kraftig personalneddragning till följd av minskade anslag, som vi fick för budgetåret 2007 som innebär att väldigt många medarbetare slutat, både på grund av pensionsavgångar, men även uppsägningar som vi tvingats till under våren.

– Det måste någonstans visa sig i verksamheten, säger Sune Evaldsson, tillförordnad länsdirektör på Försäkringskassan i Blekinge.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Eva som vi hörde i inslaget heter egentligen något annat och hennes beskrivning är uppläst av en annan person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".