Bensintjuvar stort problem för mackar

Varje år smiter 90 000 personer från att betala bensin när de tankat. Smitningarna är särskilt många nu under sommaren. De stora förlorarna är de enskilda mackägarna, som får betala för den stulna bensinen. Det är något som slår hårt mot verksamheten.

Johan Hultberg, som äger en bensinstation i Huskvarna, är en av många drabbade.

– Man blir besviken och irriterad. De försöker skyla ansiktet eller åker bara härifrån. Oftast går det så fort. Du tror att det är en vanlig kund som ska tanka, så åker de bara iväg. Du kan inte gärna springa ifatt dem, säger Johan Hultberg.

Varje år sker 90 000 smitningar från bensinstationer, det uppger branschorganisationen Svensk Bensinhandel. Totalt rör det sig om 50 miljoner kronor som stationsägarna går miste om per år.

Värre på sommaren
Antalet brott har legat stadigt de senaste åren, men samtidigt finns en tydlig trend med fler bensinsmitningar under den här tiden på året. Det säger Ingvar Persson, VD för Svensk bensinhandel.

– Det är ett stort problem och det blossar alltid upp när priserna på bensin stiger och alltid lite högre frekvens på sommaren när det är många ute och rör på sig, säger Ingvar Persson.

Att få fast tjuvarna är svårt. Bättre kameraövervakning har underlättat, men de som medvetet stjäl bensin använder ofta falska eller täckta registreringsskyltar.

Räknas som snatteri
Dessutom rör bensinstölderna ett värde under 800 kronor, vilket betecknas som snatteri. Flera bensinmacksägare Ekot pratat med upplever att det sällan händer något efter en polisanmälan.

Enligt Ingvar Persson, vd för Svensk bensinhandel, finns bara ett sätt att lösa problemet: förskottsbetalning.

Diskussioner har förts, men bensinföretagen vill inte tvinga kunden att lägga pengar i förväg. Obekvämt, tycker de. Men alla kunder är inte negativa till det.

Förskottsbetalning alternativ
Anders Jansson, som tankar i Huskvarna, är en av flera som tycker att förskottsbetalning är positivt.

– Ja det vore väl en bra lösning. Har man inte råd att tanka, då ska man inte tanka, säger Anders Jansson.

I nuläget kvarstår däremot problemet med smitare. För bensinmacksägarna, vars vinst per liter ligger på 10-20 öre, blir förlusten mycket kännbar.

– Det är ju pengar som försvinner från verkamheten, och det märks ju direkt. Du måste sälja väldigt många liter för att du ska få tillbaka de här pengarna, säger Johan Hultberg i Huskvarna.

Mikael Kulle, Jönköping
i samarbete med SR Blekinge

mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".