Halmstad får troligen ingen så kallad solidaritetsersättning för att de lärt upp Fredrik Ljungberg.

Fotbollsklubbar går miste om pengar

Svenska fotbollsklubbar kan gå miste om pengar. Senast på måndagen gick Fredrik Ljungberg från Arsenal till West Ham för ungefär 40 miljoner kronor. En övergång som skulle kunnat ge hans moderklubb, allsvenska serietvåan Halmstad BK, ungefär 1,5 miljoner kronor i ersättning för att de utbildat Ljungberg som ung. Men chanserna för Halmstad att få pengar är små enligt jurister.

Flera nationella Fotbollsförbund, bland annat det engelska, har inte infört det internationella fotbollsförbundet FIFA:s regler om solidaritetsersättning. De innebär att moderklubbar som har utbildat en spelare mellan 12 och 23 år får dela på fem procent av övergångssumman.

Alltså har klubbar i de länderna ett kryphål, och kan slippa dela med sig av övergångssumman, när övergången sker mellan klubbar i samma land.

Små chanser till pengar
Det här drabbade till exempel Malmö när Zlatan Ibrahimovic gick från Juventus till Inter.

Halmstad BK:s chanser att få pengar för att de fostrat Fredrik Ljungberg är små, eftersom det handlar om en övergång mellan två engelska klubbar, enligt Mikael Kowal, jurist på advokatbyrån Mags. Han säger också att det är olyckligt, och att svenska klubbar kan komma att förlora mycket pengar på det i framtiden.

– Den stora summan som det ofta blir till de svenska klubbarna är när den svenska spelaren har varit någonstans i en lite mindre utländsk klubb, och sedan plötsligt går till någon stor klubb. Om den där stora klubben då ligger i samma land kan det bli väldigt olyckligt, säger Mikael Kowal.

Fallet Ljungberg skulle enligt Kowal kunna bli ett prejudikat, eftersom internationella fotbollsförbundet FIFA har sagt att reglerna ska vara införda från första juli i år.

Märkligt
Då skulle det kunna vara möjligt att driva fallet rättsligt, med hänvisning till att det engelska förbundet, och därmed de engelska klubbarna, inte följer FIFA:s regler.

Halmstads ordförande, Arne Ekstrand, tänker ta hjälp av Svenska fotbollförbundet för att försöka få pengarna.

– Det är oerhört märkligt att England kan ha en särregel som de driver så hårt för övergångar mellan engelska klubbar, så att man inte följer det regelsystem som är gällande i övriga Europa, säger Arne Ekstrand.

– Med utgångspunkt i detta så undersöker vi nu saken genom svenska fotbollförbundet för att se om det finns någon framkomlig väg så att de kan rätta sig efter de regler som gäller.

Kan ni tänka er att driva det här rättsligt?

– Nej, det har jag svårt att se. Vi vänder oss till Svenska fotbollförbundet och skulle de ge oss ett tips om att det finns förutsättningar att gå rättsligt tillväga så får man väl undersöka det. Men spontant i detta skede känner jag inte för det. 

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".