"Globalisering ökar ekonomisk ojämlikhet i rika länder"

I flera av de stora och rika industriländerna anser en betydande andel av medborgarna att globaliseringen ökat den ekonomiska ojämlikheten i de rika länderna. Den slutsatsen drar den brittiska tidningen Financial Times efter en opinionsundersökning i sex olika västländer.

De kritiska synpunkterna gäller inte minst att globalisering bidragit till att löner och ersättningar till bolagsdirektörer blivit alltför stora.

För att stävja den utvecklingen finns det en opinion som efterlyser politiska beslut som ger högre skatt för dem som tjänar mest.

Tre fjärdedelar
Enligt Financial Times anser alla som tillfrågats, och det gäller inte bara brittiska medborgare utan också i USA, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

I alla länder utom Spanien anser tre fjärdedelar av de tillfrågade att gapet mellan rika och fattiga växer.

Kritiken mot höga direktörslöner är genomgående, utom i Italien, där en majoritet i stället delvis beundrar de som leder det riktigt stora multinationella företagen.

Minst beundran företagsledningar finns i USA och Storbritannien, där 38 procent säger så.

Vill ha lönetak
Utöver skattehöjningar för dem som tjänar mest, anser två tredjedelar av de tillfrågade i Europa att landets regering bör införa ett lönetak för direktörer och den åsikten tycks vara vanligare än i USA där bara var tredje håller med om det.

I vilken grad globaliseringen ökat ojämlikheten i rika länder är inte helt klart. Däremot pekar opinionsundersökningen som Financial Times låtit göra att medborgarna i de tillfrågade rika länderna är oroade av den ekonomiska konkurrensen från låglöneländer.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".