Hård strid kring köp av holländsk bank

Striden om den holländska banken ABN Amro hårdnar. Brittiska Barclays höjer sitt bud med hjälp av två asiatiska stater, Kina och Indonesien, som genom statliga investerare vill köpa bank i Europa.

Det lär bli en av årets största affärer. 630 miljarder kronor är vad Barclays bank och den grupp av sugna köpare de representerar har bjudit för holländska ABN Amro.

Det är en brittisk huggsexa, Barclays slåss om banken med en annan grupp investerare ledda av Royal bank of Scotland, som totalt bjudit 30 miljarder kronor mer.

Men Barclays lägre bud skulle kunna ses som affärsmässigt mer attraktivt.

Vill gå samman
Barclays vill nämligen fusionera med ABN Amro, gruppen bakom Royal Bank of Scotland vill dela upp bankens tillgångar mellan sig

Öppnar dörrar
Barclays blivande delägare heter dessutom China Development Bank, vilket öppnar dörrarna till den snabbt växande finansiella delen av den kinesiska marknaden.

China Development Bank är en statlig institution som följer politiken som den kinesiska regeringen mejslar ut, och har mest satsat stora pengar på inhemsk infrastruktur och på att utveckla kinesisk industri.

Bra avkastning
Men det finns mycket pengar i den kinesiska kassakistan. Valutareserven uppgår till drygt 8 100 miljarder kronor, och Kina vill ha bra avkastning på de pengarna.

Det vill även den andra statliga aktören som går in i Barclays, indonesiska Temasek, ägt av det indonesiska finansdepartementet.

Hur det än går med köpet av ABN Amro så blir China Development Bank och Temasek delägare i Barclays.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".