Kosovo backar om självständighet

Kosovo kommer inte att utropa sig till ett självständigt land, något landets premiärminister hotade med i fredags, det stod klart på måndagskvällen efter ett möte mellan Kosovoalbanska ledare och den amerikanska utrikesministern Condolezza Rice.

– Det är i ingens intresse att kortsluta den demokratiska processen. Det sista någon vill är att våldet bryter ut som vi tidigare har sett, säger Sean Mccormack, talesman på amerikanska utrikesdepartementet.

Kosovoalbanska ledare drog tillbaka hotet efter ett möte på måndagskvällen med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Tillbakataget hot
Ingen tjänar på att kortsluta den diplomatiska processen, det var budskapet när USA fick de kosovoalbanska ledarna, både regering och opposition, att dra tillbaka sitt hot om att utropa självständighet i november.

USA lovade också Kosovo ett fortsatt stöd för självständighet efter de 120 dagar av förhandlingar som nu ska föras utanför FN, för att lösa frågan bortom en församling där någon har vetorätt, som i säkerhetsrådet.

Veton Surroi är kosovansk oppositionspolitiker och han sa att man nu ska föra en dialog.

– Till slut blir det självständighet, sa Veton Surroi.

Skydda minoritet
Den uppfattningen hade i alla fall delegationen efter mötet med Condoleezza Rice. Att efter dialog och lagstiftning som ska skydda den serbiska minoritet som förföljs i Kosovo, efter det utlovade USA självständighet.

Den serbiska regeringen förberedde på måndagen ett förslag till lagstiftning för det serbiska parlamentet som tydligt tog avstånd från alla lösningar som bryter mot Serbiens territoriella integritet, men som också uppmanade till samtal och kompromisser.

Problemet för Serbien är just territoriet, det kontrolleras av NATO.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".