Miljontals människor har tvingats fly.

Fortsatta skyfall över Kina

Skyfallen över Kina fortsätter och har redan lett till många dödsoffer och orsakat skador för över motsvarande 40 miljarder kronor.

Stora delar av centrala och södra Kina är under vatten. Miljontals människor har tvingats fly sina hem och tiotusentals andra har förlorat sina, när husen spolats bort eller rasat samman under regnmassorna.

Vattnet stiger
Vattnet fortsätter att stiga i flera av Kinas mäktiga floder, och hårda stormar väntas nu också längs de redan överfyllda floderna Yangtze och Huai. Flodväggarna längs Huai, som är Kinas tredje största flod, uppges nu vara nära bristnings-gränsen.

Det är också stor risk för fler jordskred och på många håll varnas nu människor om rasrisker de kommande dagarna.

Kinas president
Till den dränkta 30-miljonerstaden Chingquing, kom på måndagen Kinas president Hu Jintao. I lårhöga svarta gummistövlar forcerade Hu Jintao stadens flodliknande gator och försäkrade att Kinas kommunistparti kommer att göra allt för att hjälpa de drabbade.

Sommarens monsunregn över Kina är det värsta på flera år, och omkring 400 människor har hittills omkommit i översvämningarna.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".