Tillbaka i Bulgarien som fria medborgare.

Libyen frigav fängslade sjuksköterskor

De fem bulgariska sjuksköterskor och den läkare som varit fängslade i Libyen i åtta år, dömda för att ha smittat över 400 libyska barn med hiv, släpptes på tisdagen efter att EU och Libyen enats om utökat samarbete.

Strax före klockan nio landade de på Sofias flygplats.

– Jag vet att jag är fri. Jag vet att jag är i Bulgarien men trots att jag oavbrutet har hoppats och bett för det här kan jag inte tro att det är sant, sa Kristiana Valcheva, en av de frisläppta.

Tillsammans med sina kollegor togs hon emot av familj, statsöverhuvuden och ett stort pressuppbåd på Sofias flygplats i Bulgarien tidigare i dag. Där möttes hon också av beskedet att de alla omedelbart blivit benådade.

Fängslades 1999
Hon och fyra andra sköterskor och en läkare fängslades 1999 och dömdes senare till döden för att ha smittat över 400 libyska barn med hiv. De har hela tiden nekat till anklagelserna och utländska experter hävdar att det var dålig hygien på sjukhuset som ledde till smittan.

Förra veckan omvandlades deras dödstraff till livstids fängelsestraff, i samband med en uppgörelse om skadestånd till de smittade barnen och deras anhöriga. Därefter har förhandlingarna mellan EU och Libyen inriktats på att få hem bulgarerna.

Uppgörelse
Frisläppandet kommer dagen efter ett besök av EU:s utrikesminister Benita Ferrero-Waldner och den franske presidenthustrun Cécilia Zarkosy. I uppgörelsen ingick en försäkran om bästa möjliga vård för de drabbade barnen. Men även förbättrade relationer mellan EU och Libyen fanns med i överkommelsen.

– Idag har vi öppnat ett nytt kapitel i relationen med Libyen, sa Benita Ferrero-Waldner, EU:s utrikesminister.

Enligt den libyske utrikesministern har EU utlovat landet fullt partnerskap, bland annat förbättrade handelsvillkor, men det har inte bekräftats från EU.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".