Polisen stoppar inte rejvfester

Uppdaterad 12:00
Narkotika säljs helt öppet på så kallade rejvfester runt om i landet men polisen väljer att inte stoppa festerna eftersom man är rädd att de då kommer att hållas i hemlighet.

En av deltagarna på en fest utanför Malmö säger att han har tagit den narkotikaklassade narkosdrogen ketamin.

– Om man tar för lite, så att man inte hamnar i narkos och somnar av det, så är det ganska ”trippigt”. Man blir som en geléklump i kroppen. Det är inte neråt förrän man somnar av det. Sedan har jag tagit efedrin också, det tar upp mig så att jag inte somnar.

Många erbjuder narkotika
På en kulle en bit utanför Malmö anordnas en av helgens fester. Ett hundratal personer dansar och lika många sitter i gräset. Det tar inte lång tid innan någon erbjuder narkotika.

När rejvfesterna först kom till Sverige stoppade polisen festerna. I dag låter man dem fortsätta trots att man känner till att det finns narkotika.

På festen vi besökte fanns förutom narkotikaklassade läkemedel, hasch, svampar, amfetamin och ecstasy. Polisen menar att det i dag finns lika mycket droger ute på krogen som på rejv och att det inte längre är ett lika stort problem.

Civilpolisbevakning
Strategin i dag är att bevaka festerna med civilpolis och göra ingripande när det behövs. Dessutom säger man sig samarbeta med arrangörerna eftersom de berättar när det är fest.

– Vi har märkt att om vi stänger ned fester så flyttar de till ställen som vi inte får reda på i stället. Problemet försvinner inte, det flyttas. Där är det bättre att ha en samarbete med arrangörer och på så sätt kunna vara på plats hela tiden, säger Jonas Jönsson på Malmös knarkrotel.

På festen vi besökte fanns inga poliser och inga ingripanden gjordes, trots att droger såldes öppet.

Simon Moser, P3 Nyheter
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".