ÖB kritisk till Borgs försvarsbesparingar

Uppdaterad 12:30
Finansminister Anders Borg vill minska försvarets materielanslag med fyra miljarder kronor till år 2010. Enligt överbefälhavaren Håkan Syrén, som nu för första gången kommenterar förslaget, skulle minskningen få dramatiska konsekvenser för försvaret.

- Vi måste ha klart för oss att vi befinner oss i ett stort förändringsarbete sedan de riksdagsbeslut som togs 2004, med omfattande nedskärningar. Och dessa är ännu inte klara, säger ÖB Håkan Syrén.

– det så att man överväger att ta bort ytterligare ekonomiska resurser från försvarsmakten, då efterlyser jag också en tydlighet om vilka uppgifter som ska förändras. En eventuell uppgiftsförändring måste ju självklart ha en förankring i vår omvärldsutveckling.  

Kan det innebära problem med tydliga uppgiftsförändringar nu när finansministern och försvarsministern verkar ha delade meningar om förslaget?

– Den inbördes diskussionen ska jag inte recensera utan det jag i min roll ska ha synpunkter på, det är att det är en rimlig balans mellan uppgifter och resurser. Är det så att man enbart tar bort resurser då blir det en obalans, säger ÖB Håkan Syrén.

– Samtidigt vill jag självklart ha en diskussion om förändrade uppgiftsställningar som är kopplade till omvärldsutvecklingen, säger överbefälhavaren Håkan Syrén.

Även försvarsminister Mikael Odenberg har ställt sig frågande till Borgs krav.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".