Höjningen är i genom-snitt sex kronor per resa.

Dyrare taxiresor med trängselskatt

Det kommer att bli dyrare att åka taxi i Stockholms innerstad när trängselskatten återinförs på onsdag 1 augusti. Den här gången måste nämligen också taxibilar betala skatten, och det tas ut i form av höjda priser. 

Och bolaget Taxi Stockholm kommer att höja taxorna också för miljöbilar, som är undantagna trängselskatt. En vinst att hämta alltså. VD är Hans Nyström.

– Jag tror att vi ungefär har 15 procent av vagnparken i miljöbilar. Så för dem är det en lite vinst, säger han.

Sex kronor per resa
Taxi Stockholm höjer priset med tre procent, eller i genomsnitt sex kronor per resa. Men bara på tider då trängselskatten gäller och bara för att precis täcka den ökade kostnaden om max 60 kronor per dag och bil som trängselskatten innebär.

Meningen är att det ska gå ganska precis jämt ut. Men, en viss vinst kommer Taxi Stockholm alltså ändå att göra genom att även höja priset för resor med miljöbilar, trots att man inte behöver betala någon trängselskatt för dem.

– Det kan ju tyckas som att det är oschysst, men miljöbilarna är dyrare att driva och vi har problem med det inom taxi idag, att vi tar ut samma taxa mot kunden oavsett om vi kör med en dieselbil eller en miljöbil. Så vi behöver hitta olika subventionsformer för miljöbilarna, säger han.

Höjd avgift uteslutet
Taxi Kurir och Taxi 020 är två andra stora taxibolag i Stockholm. De har ännu inte fattat något beslut om prishöjning, men säger till Ekot att risken finns att det blir så för att de ska kunna täcka de ökade kostnaderna.

Av Taxi 020 bilar i Stockholm är mellan 15 och 20 procent miljöbilar. Men enligt bolagets VD Fredrik Scholander är en höjd avgift för miljöbilar uteslutet.

– De kommer inte att drabbas av någon prishöjning på grunda av trängselskatterna, säger han.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".