Första gången svensk mat orsakar Ehec-smitta

Det stora utbrottet av Ehec-smitta i Skåne, som har lett till att en tvåårig flicka fått bestående hjärnskador och tre andra fått njurskador, är det första utbrottet, som har orsakats av svenskt livsmedel. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning. Nu skall berörda myndigheter ta fram förslag till nya rekommendationer.
Sven Lövdahl, som är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att alla, berörda myndigheter, producenter, köttforskare, nu måste gå igenom vad som måste ändras i processen och se till att det inte finns någon smittorisk. Råvara från 17 gårdar 40 personer har smittats av Ehec-bakterien under två månader i höst i Skåne, vilket är lika många fall, som man brukar ha på två år. Smittan kommer från kallrökt korv med kött som levererats från 17 gårdar. Man kan säga att en korvskiva innehåller kött från 60 kor, och det ger en bild av svårigheten i att hitta smittkällan. Just tillverkningsprocessen med kallrökning är ett problem för Ehec-bakterien är en tållig och mycket smittsam bakterie. – Det krävs väldigt få bakterier för att man ska bli sjuk, mindre än tio bakterier. Om man jämför med till exempel salmonella, som också är vanlig i livsmedelssammanhang, behövs tio miljoner bakterier. En stor skillnad, säger Sven Lövdahl. Ska man avråda folk från att äta kallrökt korv? – Det är en svår fråga. Jag äter den själv. Det finns alltid en viss risk för smitta, men det är ett beslut som man måste fatta själv. I dag finns inga regler för kontroll av Ehec, som det till exempel finns för salmonella. Frågan är då om det nu krävs ny lagstiftning. – Det finns två vägar att gå. Den ena är att man kontrollerar råvaran innan man framställer produkten. Den andra är att man gör kontrollen när produkten är klar, säger Sven Lövdahl. Dyra analyser Problemet är att det finns utarbetade rutiner och enkla analysmetoder för salmonella, men Ehec-analyser är betydligt mer komplicerade och kostsamma, vilket skulle göra produkterna dyrare. Smittskyddsinstitutet tror inte det finns en risk för att smittan i Skåne sprids vidare, eftersom det smittade korvpartiet stoppats. – Däremot går det ju inte utesluta att samma sak inte skulle kunna återupprepas på något annat slakteri eller charkuteri. Nu har vi viasat att detta är en risk och då får man utgå ifrån att det kan hända flera gånger, säger Sven Lövdahl vid Smittskyddsinstsitutet.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".