Fotbollshuligan åtalas för domaröverfall

Fotbollsskandalen då en åskådare överföll domaren i EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige, får nu ett rättsligt efterspel. En 29-årig dansk kommer inom kort att åtalas i dansk domstol, misstänkt för ringa misshandel och olaga intrång.

Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, ser positivt på åtalet.

– I linje med den diskussion som vi själva har fört i Sverige så är det viktigt att varje individ tar ansvar för sina handlingar och de här handlingarna utfördes ju av den här 29-åringen, så jag tycker det är riktigt. 

– Och jag tycker också det är viktigt att man begär ett skadestånd som motsvarar den förlust som Danska fotbollsförbundet har gjort och det är ju en oerhört stor skada som dom har åstadkommits, säger Lars-Åke Lagrell.

Attackerade domaren
I slutminuterna av matchen, vid ställningen 3-3, så dömde den tyske domaren Herbert Fandel straff för Sverige. Då tappade 29-åringen besinningen, sprang in på planen och attackerade domaren.

Matchen bröts och Sverige tilldömdes segern med 3-0. Inom kort kommer 29-åringen att åtalas för överfallet. Han misstänks dels för olaga intrång och dels för ringa misshandel, något som kan ge uppemot tre års fängelse.

Civilrättslig process
Det danska fotbollsförbundet, DBU, kommer dessutom att driva en civilrättslig process mot 29-åringen. Och DBU vill ha ett kraftigt skadestånd. Efter incidenten så dömdes Danmark till ett hårt straff av det Europeiska fotbollsförbundet UEFA.

Bland annat måste man spela sina nästa fyra hemmamatcher i EM-kvalet minst 25 mil från Köpenhamn, något som kan kosta miljontals kronor i utebliven biljettförsäljning.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".