Borgerliga forsätter betona likheter

Idag presenterar de borgerliga partierna sitt gemensamma recept för den ekonomiska politiken. Trots valförlusten fortsätter alltså de borgerliga att betona sina likheter i stället för skillnader. Men det innebär risker för partierna, medger moderaternas ekonomiske talesman Fredrik Reinfelt.
–Det skulle väl vi moderater kunna ha en del synpunkter på eftersom vi uppfattade, och det tror jag också väljarna gjorde, att vi varit den starkaste kraften för att markera en borgelig enhet till den gräns där vi kanske inte tillräckligt mycket kunnat markera vad moderaterna tycker. Där är det många som nu vill att moderaterna blir tydliga med vad partiet står för. Det ska vi vara, men det gör inte att vi drar slutsatsen att vi inte ska vara del av ett regeringsunderlag, säger Fredrik Reinfelt. Dom borgerliga presenterar nu sitt gemensamma svar på regeringens förslag om den ekonomiska politiken från september. Det brukar vara ett viktigt sätt för dom borgerliga att visa att dom är överens om mycket. Men läget är annorlunda den här gången - känslorna för samarbetet mellan dom borgerliga svalnade ordentligt för två månader sen efter att centern hoppade av försöken att bilda en borgerlig regering tillsammans med miljöpartiet. Men även denna gång blir det alltså en gemensam borgerlig ekonomisk politik, som ekot har läst. Innehållet är något tunnare än i våras, före valet. Partierna talar om att regeringens bild av den svenska ekonomin är för ljus för att vara trovärdig. Dom går igeom hur Sverige halkat efter andra länder. Svensk ekonomi måste växa snabbare. Receptet är i stort sett detsamma som tidigare. Lägre skatter, bättre företagsklimat, och mer konkurrens inom till exempel vård och skola. Som vanligt finns inte någon gemensam politik om euron, eftersom partierna är oense där. Fredrik Reinfelt tror att dom borgerliga partierna kan profilera sig även om dom nu kommit överens om mycket när det gäller ekonomin.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".