Okunskap om nya regler skapar köer.

Nya säkerhetsregler skapar långa köer

De nya reglerna om säkerhetskontroller på flygplatser har lett till långa köer på Arlanda i sommar. Vissa morgnar har köerna, med utrikesresenärer som ska igenom säkerhetskontrollen, ringlat genom hela avgångshallen, berättar Sandra Lydin som jobbar i ett växlingskontor.

– Det har varit långa köer. Det är 100 meter bort till säkerhetskontrollen och den kön har gått hela vägen förbi oss, så folk är inte så glada, säger hon.

Enligt Luftfartsverket är det sommarresenärernas okunskap om de nya regler om vätskor i bagaget från förra året som är orsaken till att köerna till säkerhetskontrollen blivit så långa. Jan Lindqvist är informationschef.

– Sedan november har ofta resenärerna och affärs-resenärerna vant sig vid det här och det går ganska snabbt och smidigt vid säkerhetskontrollen. Men nu till sommaren kommer mer ovana resenärer som kanske inte har rest sedan förra sommaren och då kan det uppstå att man har sololjor och annat i handbagaget.

– Reglerna nu säger att man får ha max en deciliter i varje behållare och alltihop ska rymmas i en enliters plastpåse, säger han.

Kan man inte tycka att ni borde ha förutsett detta och byggt ut säkerhetskontrollen redan innan sommaren?

– Det kan man visst det, vi har ju utökat en hel del jämfört med hur det såg ut tidigare, men det var inte tillräckligt så vi underskattade helt enkelt hur dåligt informationen hade nått fram, säger han.

På flygplatserna i Göteborg och Malmö uppger Luftfartsverket att man inte haft några problem i säkerhetskontrollen, inte heller Skavsta har märkt av några särskilda köer.

På Arlandas terminal 5 har Luftfartsverket öppnat en extra säkerhetskontroll, och nu tycker man att köerna är anständiga, det vill säga ingen ska behöva stå i kö i mer än 20 minuter. Men resenären Louise Sjögran Taylor tycker situationen är besvärlig.

– Ganska jobbigt med två småbarn, det är lite långt att stå och vänta här.

Hur länge har ni stått nu?

– Ungefär 25 minuter.

Men man väljer inga andra alternativ än flyget?

– Nej, inte om man ska till London. Det är lite långt att åka båt, säger hon.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".