Tusentals turister och boende evakuerades under tisdagen i södra Italien.

Många döda i bränder till följd av värmen

Den extrema hettan och den utbredda torkan i sydöstra Europa har förvärrats det senaste dygnet. På tisdagen rapporterades om fler dödsfall och häftiga skogsbränder som krävt minst 14 liv.

Hundratals personer har avlidit i samband med den kraftiga värmebölja som drabbat sydöstra Europa de senaste dagarna.

På tisdagen nådde temperaturerna nya rekordnivåer i bland annat Bulgarien, och minst 14 personer uppges ha omkommit i samband med flera häftiga skogs- och gräsbränder, även i Italien.

500 döda i Ungern
Samtidigt uppger myndigheter i Ungern att runt 500 personer tros ha omkommit i samband med den nya värmeböljan.

Det här området i Europa drabbades så sent som för en månad sedan av liknande temperaturer, men nu slås rekord efter rekord. I Serbien uppges 30 procent av den årliga skörden redan vara förstörd. 

Dagens allvarligaste skogsbränder inträffade i Rumänien där 12 personer rapporteras ha omkommit, och i södra Italien där två personer avled i samband med en häftig gräsbrand.

400 räddades undan elden
Det är den turisttäta kustregionen Puglia som är hårdast drabbad i just Italien, där har idag över 4 000 personer evakuerats från turisthotell och andra byggnader.

Över 400 personer fick också räddas med hjälp av båtar och räddningshelikoptrar efter att de blivit överraskade och avskurna av den snabbt spridda elden.

Temperaturerna väntas fortsätta stiga i den drabbade regionen.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".