Automatkarbiner.

Tiotusentals illegala vapen smugglas in

Den senaste tiden har en rad uppmärksammade dödsskjutningar inträffat runt om i landet. Enligt Rikspolisen finns tiotusentals illegala vapen i omlopp i Sverige. Allt fler vapen smugglas in från utlandet, säger Thord Modin, chef på Rikspolisens underrättelsesektion.

– Den trend vi ser nu och som jag också fått uppgifter från SKL om, är att det finns tydliga tecken på att allt fler vapen som används i samband med brott är införda från oroshärdar, och främst då från västra Balkan.

Förra året beslagtog polisen 1 243 vapen. Majoriteten var pistoler, revolvrar eller gevär. Antalet beslag har ökat de senaste åren, fyra år tidigare beslagtogs 971 vapen.

Ursprung i länder på Balkan
Det polisen märker nu är alltså att en allt större andel av vapnen har sitt ursprung i andra länder, främst i länderna på västra Balkan. Det märks till exempel på märket, säger Thord Modin.

– Om det till exempel är en Makarov eller en Tokarevpistol så vet vi att det från början är ett sovjettillverkat vapen, och vi vet att det fortsatte att tillverkas på Balkan, före och under kriget, säger Thord Modin.

Hur många illegala vapen som är i omlopp i Sverige är svårt att beräkna exakt, men enligt polisens uppskattningar handlar det om tiotusentals.

Slopade gränskontroller
I och med att de nya EU-länderna går med i Schengen-samarbetet kommer gränskontrollerna mot till exempel Polen och de baltiska länderna att slopas, men Thord Modin tror inte kommer bidra till att vapeninförseln ökar framöver.

– Det finns några länder vars gränskontroller inte är till fylles, men kommer att bli det. I och med att de ansluter sig till EU så ställs också krav på dem. Och det finns nya EU-länder som faktiskt har bättre gränskontroller än vad till och med Sverige har, säger Thord Modin.

Samarbetar
Rikspolisen satsar nu på internationellt samarbete inom EU och Europol för att bekämpa vapensmugglingen. Thord Modin tror inte att inflödet av illegala vapen kommer att mattas av framöver.

– Insmugglingen av vapen från oroshärdar, främst Balkan, är ingenting vi ser kommer att minska den närmaste tiden. Det finns mängder med vapen, det tillverkas fortfarande vapen, och det finns många i Sverige som har kontakt med Balkan, så det är en oroande kunskap. Det här kommer inte att mattas av den närmaste tiden, det tror jag inte, säger Thord Modin.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".