Brown vill skärpa brittisk cannabislag

I Storbritannien vill premiärminister Gordon Brown nu skärpa lagstiftningen mot cannabis. Under Tony Blairs tid som premiärminister infördes en mjukare linje, men den ser allså ut att rivas upp.

Cannabis är den vanligaste drogen bland unga i Storbritannien, och efter en rapport som kopplar ihop användning av cannabis med psykiskt sjukdom, depression och självmord bland unga, anser regeringen nu att det är dags att ta hårdare tag mot användningen av Cannabis.

Som det är i dag klassas droger i Storbritannien i tre kategorier, från klass A som är de farligaste drogerna som tex heroin, cocain och LSD. Klass B är till exempel vissa typer av amfetamin och i klass C ingår i dag cannabis, valium och vissa steroider. Åker man fast med att ha använt droger i klass C är det vanligaste straffet en muntlig varning.

Hårdare straff
Men nu vill allså Gordon Brown att straffet för att röka cannabis ska bli hårdare. Efter alla tragedier som drogen lett till måste man statuera exempel, har Brown sagt.

Drogliberaler är missnöjda med Browns beslut, och anklagar premiärministern för att bara vilja ha uppmärksamhet och för att visa att han kan gå sin egen väg jämfört med företrädaren Tony Blair.

Blair klassade ner cannabis för tre år sedan, med motiveringen att det inte skulle vara trovärdigt att cannabis och amfetamin skulle anses vara lika farliga- den bedömningen delar inte efterträdaren Gordon Brown.

                            Johan-Mathias Sommarström, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".