Det byggs för lite i staden

Stockholms innerstad reservat för rika

Skillnaden i pris mellan lägenheter i Stockholms innerstad och Stockholms förorter ökar, och risken är stor att klyftan ökar ytterligare. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

Stockholms innerstad kan därmed bli ett reservat för de allra rikaste, enligt regionchef Kaj Wirsén på Swedbanks Fastighetsbyrå.

– Vi tror att innerstan kan dra ifrån prismässigt beroende på att den nyproduktion som sker nu, främst sker utanför innerstaden. Och som i alla andra sammanhang beror prisutvecklingen både på efterfrågan och på hur stor tillgången är, och nyproduktionen kommer ju att öka mest utanför innerstaden, säger Kaj Wirsén.

Stor efterfrågan
En viktig förklaring till de senaste årens prisuppgång på bostadsrätter är den stora efterfrågan. Eftersom det inte byggs så mycket nytt i Stockholms innerstad räcker inte utbudet till, och det leder då till extra stora prisökningar.

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att det för fem år sedan var 64 procent dyrare att köpa en lägenhet i Stockholms innerstad jämfört med i närförort. Nu har den siffran stigit, och det är nästan 84 procent dyrare i innerstaden.

Under vissa kvartal har det till och med varit uppemot 100 procent dyrare, alltså dubbelt så dyrt.

Liknar andra storstäder
Det är inte bara på Swedbank Fastighetsbyrån som man tror att innerstaden kan fortsätta att dra ifrån. Även hos kollegan Svensk Fastighetsförmedling ser man en sådan utveckling.

– Vi ser ju att Stockholm utvecklas till att likna andra internationella storstäder, som till exempel London. Där ser man ganska tydligt att det mest är välbetalda och folk med pengar sedan tidigare, eller som haft bostäder sedan tidigare, som bor centralt, säger informationschefen Niclas Strahner.

– De har både råd att betala de priser och räntor som är, och de kanske prioriterar den tiden de sparar på att inte pendla. Vi ser ju även i Stockholm att tiden har blivit lite av en lyxfaktor.

Uppgången kan fortsätta
Och ännu är taket inte nått för prisuppgången.

– Det är väldigt svårt att uttala sig om när taket är nått. Vi tror ju väldigt mycket på som en konsekvens av att fastighetsskatten nu tas bort och att arbetslösheten kommer att vara fortsatt låg så tror ju vi att prisutvecklingen kommer att fortsätta uppåt under hösten, säger Kaj Wirsén på Swedbanks Fastighetsbyrån.

– Sedan tror vi att priserna kommer att flacka av något under nästa år, som en konsekvens framförallt av räntehöjningarna, men vi tror inte på något prisras framöver.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".