Arabförbundet möter Ehud Olmert

För allra första gången kommer på onsdagen en delegation från Arabförbundet till Israel för att diskutera en fredsplan för området. Besöket kommer under en vecka av intensiv diplomati.

På onsdagen ska Egyptens och Jordaniens utrikesministrar besöka Israel och träffa premiärminister Ehud Olmert.

I Israel beskrivs mötet som historiskt, eftersom det är första gången representanter för Arabförbundet besöker landet.

Låst relation
Relationerna mellan Arabförbundet och Israel har varit låsta i många år. Av förbundets 22 medlemmar är det bara Egypten och Jordanien som har diplomatiska förbindelser med Israel.

Frågan är om det verkligen är ett officiellt besök från Arabförbundet? Enligt Egyptens utrikesminister representerar han Egypten och ingen annan.

Arabisk fredsplan
Vid mötet på onsdagen ska ledarna diskutera den arabiska fredsplan som togs fram första gången 2002, men som Israel hittills varit negativt inställt till.

Fredsplanen går ut på att alla arabstater sluter fred med Israel i utbyte mot att Israel återlämnar all mark som ockuperades 1967.

Intensiv diplomati
Arabförbundets besök kommer i en vecka av intensiv diplomati i Mellanöstern. På tisdagen åt Jordaniens kung Abdullah middag med USA:s president George Bush i Washington.

Tony Blair, före detta brittisk premiärminister, är på rundresa i sin nya roll som sändebud för att mäkla fred i Mellanöstern, och nästa vecka kommer USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till regionen.

Hittills har besöken mest resulterat i bilder på leende makthavare som skakar hand. Många människor här är skeptiska och undrar om diplomatin verkligen kommer att leda till förändringar.

Katja Magnusson, Amman
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista