Rekordsommar för resebolagen

Det regniga vädret har gjort att charterresorna till solen är nästan helt slutsålda. I juli finns det bara restresor kvar och även stora delar av augusti är uppbokat.

– Det man kan göra är att hålla sig framme på vår webb och bevaka helt enkelt om man hittar några restplatser eller om det är någon som ringer återbud, säger Lisa Lenneman, pressansvarig på Vingresor.

En rundringning som Ekot har gjort till de tre största charterarrangörerna visar att resebolagen går mot en rekordsommar. Efter en något svag inledning ökade trycket efter midsommar.

Regnet och god konjunktur
Förutom det regniga vädret ligger en stark krona och en god svensk konjunktur bakom den stora efterfrågan. Det säger informationsdirektör Lottie Knutsson på Fritidsresor.

– Hela branschen har nog haft en av de bästa juni- och julimånaderna på många år, säger Lottie Knutsson.

Har man tur kan man hitta en sista-minuten-resa, men man får räkna med att betala ett högre pris än normalt, eftersom efterfrågan styr priserna. Restplatser finns framför allt till de traditionella resmålen som Cypern, Turkiet, Mallorca och Rhodos.

Traditionella resmål populärast
Om man inte har så bråttom kan man vänta till andra halvan av augusti, då det inte är lika uppbokat. Men om man absolut vill komma iväg inom kort kan man boka en reguljär flygstol och säkra boendet på resmålet innan man åker hemifrån.

Nackdelen är att det ofta är lite dyrare och att man kanske inte kan flyga direkt till resmålet. Populärast i år är traditionella resmål, säger Lottie Knutsson.

– Det är Italien, Mallorca och Kreta. Tunisien kom som en uppstickare och sålde slut väldigt snabbt, säger Lottie Knutsson.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista