Reklamen spelar på snabbheten.

Osaklig reklam om mobillån stoppas

Marknadsdomstolen dömde på onsdagen företaget Mobillån Sverige för bristande reklam, där företaget inte informerat om de faktiska kostnaderna för lånen.

Reklamen spelar på snabbheten, men visar inte på de egentliga kostnaderna, anser marknadsdomstolen som nu dömer ut reklamen för sms-lån.

Vägledande dom
Konsumentombudsmannen Håkan Sandesjö säger att domen är vägledande och viktig för konsumenten.

– I det här fallet har man angett snabbheten som det främsta argumentet. Det innebär ju att man lockar människor till oöverlagda beslut och snabbt och smidigt lösa uppkomna ekonomiska bekymmer, och det säger man nej till, säger han.

Skuldfälla
En kvart efter sms:et finns 3 000 kronor på kontot. Snabbt och enkelt. Det är företaget Mobillån Sverige AB:s marknadsföring. Men Kronofogdemyndighetens statisk visar på baksidorna.

40 procent av sms-lånen som lett till betalningsföreläggande har drabbat unga människor mellan 26 och 35 år.

Förra året stämde konsumentombudsmannen företaget bland annat för att deras verksamhet strider mot god marknadsföring. En reklam som lockar konsumenten till förhastade beslut, enligt Håkan Sandesjö.

– Det betyder att man får tid på att fundera på om man verkligen ska ta ett lån eller inte. Istället för att snabbt få pengar till sitt konto, säger han.

Fel argument
På onsdagen kom marknadsdomstolens dom. Konsumentverket fick rätt. Det är fel av företaget Mobillån Sverige att framhålla snabbheten som argument i reklamen.

Det här är det första domen i sitt slag gällande lån med sms. En dom som blir vägledande, och som nu kräver att de drygt tio andra företag i samma bransch måste se över sin marknadsföring.

Christer Fallenius är ordförande i Marknadsdomstolen.

– Vi har förbjudit radioreklam om snabba lån, och det får man inte göra enligt lagstiftningen. Det förbjuder marknadsdomstolen det här företaget, säger han.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista