Hundratals döda i hettan i Europa

Södra och östra Europa har drabbats hårt av ytterligare en värmebölja med temperaturer på upp mot 45 grader under den senaste veckan.

I Ungern har 500 personer dött i samband med den skoningslösa hettan och just nu rasar hundratals bränder i Italien. Där har man evakuerat flera områden som hotats av bränderna.

Vattenbombande flygplan
Sicilien och Kalabrien är den del av Italien som har drabbats värst av bränder. Med himlen mörk av tjock rök försöker man där bekämpa bränderna med hjälp av vattenbombande flygplan och helikoptrar.

Den extrema hettan och torkan har resulterat i bränder på många andra håll. På tisdagen rapporterades dödsfall på grund av värme och bränder i bland annat Rumänien, Makedonien och Kroatien.

Problem med smog
I Grekland har myndigheterna på vissa håll varnat befolkningen från att lämna sina hus och också vädjat om att spara på elen. I huvudstaden Aten är det så stora problem med smog att man har rått bilister att undvika centrala staden.

I Ungern räknar man med att så många som 500 personer, varav många gamla och svaga, har dött som en följd av den extrema värmen. Aldrig tidigare har landet haft så hög beredskapsnivå på grund av hetta som man haft senaste veckan.

Men efter att temperaturen har fallit några grader det senaste dygnet hoppas man i Ungern att det värsta är över. 

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista