Vinsten för Volvo lägre än väntat

Högkonjunkturen för buss- och lastbilstillverkaren Volvo fortsätter. Under andra kvartalet steg försäljningen till drygt 71 miljarder kronor och det är mer än samma period förra året. Samtidigt sjönk vinsten till knappt sex miljarder och en besviken aktiemarknad gjorde tummen ner.

– På den amerikanska marknaden håller vi på och växlar mellan en helt ny produktgeneration och det gör hela industrin. Det ledde till att vi hade väldigt höga leveranser förra året men väldigt låga leveranser i år. Ovanpå det har vi haft lite egna problem. De låga leveranserna gav låg intjäning och med de egna problemen blev det ett dåligt resultat i USA, säger Volvos vd Leif Johansson.

Tillfälliga svårigheter
Leif Johansson tror att det handlar om tillfälliga svårigheter för Volvo i Nordamerika.

Ytterligare en minuspost som drog ner börshumöret för bolagets aktie är att de närstående bolagen Nissan Diesel och Ingersoll Rand tryckte ner Volvos vinst med drygt en kvarts miljard kronor, och bidrog till att den under kvartalet stannade på sex miljarder och blev lägre än förra året.

Volvo Lastvagnar gick bra
Då räckte det inte med att det gick ovanligt bra för Volvo Lastvagnar i Europa där orderingången steg med hela 68 procent och att Volvo därför nyanställt och beslutat om investeringar för att undvika överhettning och flaskhalsar i produktionen.

Just nu är det också medvind för Volvos entreprenadmaskin och hjullastare där det är behovet av nya vägar och annan infrastruktur i Asien och Östeuropa som driver på och som gör att Volvo vill investera stort i till exempel Indien och Kina.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista