Jungfrutur för briggen Tre Kronor

Efter tolv år var det idag dags för briggen Tre Kronors jungfrutur på Stockholms ström. Den första färden gick mellan Skeppsholmen där hon byggdes och Kastellholmen som blir hennes nya hemmahamn. Ekot följde de allra sista förberedelserna innan besättningen kastade loss.

Det doftar målarfärg och tjära ombord på briggen Tre Kronor. Fyrtio miljoner har hon kostat. Det har tagit tolv år mellan idé och dagens jungfrutur på Stockholms ström som går mellan Skeppsholmen och fartygets nya hemmahamn på Kastellholmen ett stenkast bort.

35 meter lång
Hon mäter trettiofem meter mellan för och akter och masthöjden är tjugonio och en halv meter. Varje centimeter kärleksfullt frammejslad under överinseende av skeppsbyggnadsmästaren sedan 2003, Korahn Koman.

– Det är just att vi får fullfölja och löpa linan fullt ut och bygga och göra de här detaljerna. Få till listerna och hela det formspråk som vi får bygga fram. Att det blir den här prägeln från 1800-talet, säger Korahn Koman.

Lättmanövrerad
Kapten under Tre Kronors jungfrutur är Andreas Berne. Han har lång erfarenhet, bland annat som styrman för Ostindiefararen Götheborg. Trots att han bara varit en del av Tre Kronors besättning i en dryg vecka har briggen redan fått en speciell plats i hans hjärta.

– Som seglare är det just att hon är en brigg, som är en ovanlig och ganska fascinerande riggtyp att segla. Samtidigt som det är ett råtacklat fartyg så är hon så mycket mindre och så lättmanövrerad att man ligga inne i skärgården och kryssa, säger Andreas Berne.

Ett råtacklat fartyg för de som inte vet vad det betyder, vad är det?

– Det kan liknas vid rullgardiner man drar ner från masten.

Du har ett ståtligt helskägg men ingen skepparkrans?

– Om sanningen ska fram så är det där med skägg mest praktiskt, man slipper stå och raka sig varje morgon. Det har nog inte så mycket medmitt yrkesval och göra, säger Andreas Berne.

Andreas Pousette
andreas.pousette@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista