20-årig försvunnen svensk återfunnen

Den 20-årige svensk som befarades försvunnen i Etiopien sedan 1 juli har nu återfunnits. Det säger mannens juridiska ombud, advokat Björn Hurtig, efter att på onsdagen ha blivit uppringd av 20-åringen själv. Mannen berättade att han är i Europa efter att ha missat ett anslutningsplan till Etiopien.

– Han berättade att han mådde bra. Han befinner sig i Europa och inte i Etiopien. Anledningen till det är att han hade missat planet i Frankfurt, vid mellanlandningen när han skulle vidare till Etiopien.

– Sedan har han blivit kvar helt enkelt, i Tyskland eller om det var Schweiz. Han var lite förvånad över den uppståndelse som hade varit här i Sverige, säger Björn Hurtig.

Vad sa han om varför han inte har kontaktat sin familj?

– Jag ställde ingen fråga om det och om en 20-årig människa väljer att inte kontakta sin familj så har jag inte med det att göra. Det får han förklara inför familjen. Jag är inte någon polis över honom, säger Björn Hurtig.

Men mannens pappa tror att 20-åringen själv ändrade sina resplaner redan innan han skulle åka.

– Jag tror att han ändrade sig när han var i Stockholm. Han var i där sju dagar, säger pappan.

Anledningen till att 20-åringen inte hört av sig till familjen tror pappan beror på att han inte vågat.

– Han kanske tror att jag kommer att skälla på honom och ställa massa frågor. Kanske är det därför han tvekat att ringa mig.

Kom aldrig till Etiopien
20-åringen kom alltså överhuvudtaget aldrig fram till Etiopien 1 juli. Syftet med resan var enligt mannens familj att besöka släktingar i Etiopien. När han aldrig dök upp på flygplatsen där hans farbror väntade, blev familjen orolig.

Särskilt som hans farbror berättade att en av de andra passagerarna på flyget kommit fram till honom och sagt att den etiopiska polisen hämtat mannen direkt när planet landat.

Uppgifter som sedan ledde till att både svensk polis och UD kopplades in. Nina Ersman är chef för UD:s presstjänst.  

- På grund av de här uppgifterna har vi på UD lagt ner väldigt stora ansträngningar att på alla sätt försöka få klarhet i detta och hjälpa honom, säger Nina Ersman.

Många frågetecken
Enligt Nina Ersman har UD varit i kontakt med den etiopiska ambassadören här i Sverige, Etiopiens polis och utrikesdepartement och också sökt vittnen på flygplatsen i Addis Abeba.

En rad frågetecken Nina Ersman säger också att UD nu har en rad frågetecken som de vill reda ut med advokaten Björn Hurtig särskilt som han uttryckt kritik mot UD:s arbete kring ärendet.

Om UD:s påtryckningar har påverkat Sveriges relation till Etiopien kan Nina Ersman på departementets presstjänst i nuläget inte kommentera. Därför ska UD nu ta kontakt med Etiopiens ambassad igen.

Malin Olofsson
i samarbete med SR Västerbotten

malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista