Många sjukhus bryter mot arbetstidslag

De flesta av Sveriges sjukhus bryter mot den arbetstidslag som infördes vid årsskiftet, enligt Sveriges Läkarförbund. Bara fyra landsting har tecknat särskilda avtal som tillåter avsteg från regeln om elva timmars sammanhängande vila.

Lagen innebär att de anställda ska få elva timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen. Det går att teckna avstegsavtal från lagen. Men det har än så länge bara fyra landsting gjort. Övriga bryter alltså mot lagen, säger Sveriges Läkarförbunds ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

– Idag är det bara i fyra landsting som vi har tecknat avtal, där vi kommit överens om hur vi ska hantera lagen. I de andra landstingen bryter man faktiskt mot lagen varje dag, för att man inte kommit överens om hur man ska hantera den, och man kan inte heller följa den, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Beredskap i hemmet
Arbetstidslagen har fört mycket bra med sig, säger Eva Nilsson Bågenholm. Men det främsta problemet är när läkare har så kallad beredskap i hemmet, och när som helst kan bli inringda till sjukhuset.

Om läkaren blir det, om än för en kort stund, bryts ju dygnsvilan och läkaren i fråga ska ha elva nya timmar av sammanhängande vila.

Det här skapar problem för schemaläggningen. Det är omöjligt att veta om de kommer att ringas in och det går då heller inte att veta om de till exempel kan jobba dagen efter.

– Det är våra mest kompetenta läkare, specialistläkare, överläkare, och om de inte blir störda mitt i natten så är det ju mycket sannolikare att de ska kunna jobba dagen efter, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Går inte att följa lagen
Det är alltså omöjligt att fullt ut följa den nya arbetstidslagen enligt Eva Nilsson Bågenholm.

Östen Sjösten, som är personaldirektör för landstinget i Blekinge, instämmer.

– Ja, det händer ju att vi med all sannolikhet bryter mot lagen, inom vissa smala specialiteter, det gör vi. Vi bedriver ju vård årets alla dagar och dygnets alla timmar. Vi hamnar ju i situationer som innebär att vi inte uppfyller arbetstidslagen fullt ut, säger Östen Sjösten.

Det går att sluta lokala kollektivavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, som då gäller istället för arbetstidslagen. Sådana överläggningar pågår i Blekinge, och i åtminstone tio andra landsting enligt Eva Nilsson Bågenholm.

Rimlig kompensation
Stötestenen, säger hon, är att komma överens om rimlig kompensation för att dygnsvilan bryts. För att ett avtal ska kunna ersätta lagen måste det nämligen ge som det heter ”motsvarande skydd för individen”.

I fyra landsting är avtalen klara, bland annat i Jönköping. Per Johan Svan är läkare och huvudskyddsombud där.

– Ledstjärnan här, både för oss och för landstinget har ju varit skyddsaspekten. Men för att klara verksamheten på jourtunga specialiteter och inom kliniker där det finns få arbetstagare, så måste man göra det här. Annars faller ju hela sjukvården ihop som ett korthus, säger Per Johan Svan.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista