Skogsnäsbor i protest mot kvävegödning

Bybor från Skogsnäs i Ångermanland protesterade under onsdagen mot skogsbolaget SCA:s kvävegödning av skogen i området. De boende anser att kvävegödslet är farligt för bär och svamp.

De protesterande blockerade vägen för gödselbilarna och stämningen var tidvis hätsk.

– Det som händer nu är att det har samlats ett trettiotal motståndare till kvävegödslingen här på en skogsbilväg en mil utanför Junsele och blockerar vägen där det är två bilar med material som behövs för att genomföra skogsgödslingen, berättar en av demonstranterna i Skogsnäs i Ångermanland.

Hur känns det att stå på barrikaderna såhär 25-30 år efteråt?

– Man får ju ont i magen från början men samtidigt när man känner att det är något väldigt fel som håller på att hända så går man och lägger sig och känner har jag blivit handlingsförlamad? Är det ingenting man kan göra?

Man har en massa rädslor inom sig som håller en tillbaks men sedan när man kliver över det så upptäcker man att det är en rättighet man har, att säga vad man tycker.

På en picknickfilt sitter några med korg och stickning och spelar kort.

Hur länge tänker du sitta här och ha picknick?

– Tills polisen kommer och kör bort mig, säger en annan av demonstranterna i Skogsnäs.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-Edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista