Mordrättegång utan kroppar eller vapen

Trots att både mordvapen och kroppar saknas, inleds i Helsingborgs tingsrätt på torsdagen en mordrättegång mot en 21-årig man. Han är misstänkt för att ha mördat ett par som varit försvunna i över ett halvår.

Senast den 64-årige manen och den 58-åriga kvinnan från Hovs Hallar i nordvästra Skåne sågs i livet var i januari. Sedan dess har polisen med hjälp av dykare, helikoptrar, ekolod och likhundar sökt efter deras kroppar på flera olika platser i Skåne, men de är spårlöst försvunna.

Enligt polisen råder det inget tvivel om att de verkligen är döda. Paret reste väldigt sällan bort, de hade nära kontakt med sina barn, och de hade husdjur att ta hand om.

Mycket pekar mot 21-åringen
I mars häktades en 21-årig man misstänkt för att ligga bakom parets försvinnande. Både polis och åklagare misstänker att han också tagit livet av dem. Och det är mycket som pekar mot att så är fallet.

21-åringen har bland annat sålt mannens bil, där man hittat blodfläckar från både mannen och kvinnan, annan teknisk bevisning är en nyckel till parets uthus som hittats hemma hos 21-åringen och han har också använt sig av sig av den 64-årige mannens körkort för att ansöka om lån på olika banker.

21-åringen har hela tiden nekat till brottet och trots det omfattande spaningsarbetet har polisen alltså inte kunnat hitta vare sig parets kroppar eller något mordvapen.

Tekniska fynd
Vice chefsåklagare Göran Olsson tror trots det att han kan få 21-åringen dömd för mord.  Med hjälp av de tekniska fynden och sammanlagt 18 vittnesförhör vill han bevisa att det måste ha varit 21-åringen som tagit livet av paret.

Men åklagaren garderar sig med att också åtala 21-åringen för grov misshandel och vållande till annans död alternativt människorov.

Folk har dömts för mord utan att kroppar återfunnits, men det är mycket ovanligt. Det mest kända fallet är kanske seriemördaren Thomas Quick som dömdes år 2001 för ett mord i Sundsvall 1980 utan att offrets kropp hittades Men Quick erkände något som 21-åringen alltså inte gör. 

Krävs mycket starka bevis
För att få någon fälld för mord när både vapen och kropp saknas krävs det mycket starka bevis säger Josef Zila, docent i straffrätt vid Stockholms universitet

– Om man saknar kroppar är det inte omöjligt att styrka det, men det är naturligtvis mycket svårare. Det kräver en indiciekedja, alltså att det måste finnas ett antal omständigheter som utesluter en annan tolkning än att de är döda, säger Josef Zila.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista