Läkemedelsrester i Mälarens dricksvatten

Det finns rester av läkemedel i dricksvattnet i Stockholm. Det visar prover som gjorts på vattnet som kommer från Mälaren.

Hur läkemedlen i vattnet påverkar människan i ett längre perspektiv vet man inte, men problemet växer, säger Åke Wennmalm, miljödirektör i Stockholms läns landsting.

– Vi blir fler människor och vi blir äldre, och äldre människor äter mer läkemedel än yngre. Så sammantaget är det många faktorer som bidrar till att belastningen på Mälaren blir större, säger Åke Wennmalm.

Små halter
De substanser man hittat i Stockholms dricksvatten kommer från hjärt- och blodtrycksmedicin och smärtstillande läkemedel.

Halterna är små och det finns inga omedelbara hälsorisker, enligt Åke Wennmalm. Men man vet inte hur människan påverkas av att dricka vattnet under ett helt liv.

– Det som oroar oss är att människor utsätts för det här hela livet, ofrivilligt och ovetande. Från första vällingflaskan till sista kaffekoppen.

Det kan innebära risker enligt er?

– Ja det an innebära att den dagen man behöver läkemedel så har det inte den effekt som är avsedd, om man har exponerats för det livslångt tidigare. Det vet vi inte och vi har inga metoder att  bedöma det heller, säger Åke Wennmalm.

Det mesta av Stockholms dricksvatten kommer från Mälaren. Sjön tar samtidigt emot renat avloppsvatten från hushåll i hela Mälardalen.

Reningen måste bli bättre
Det medför särskilda krav att Mälaren är både en dricksvattentäkt och en avloppssjö, säger Åke Wennmalm.

Reningen måste bli bättre om läkemedlen ska försvinna.

– Det effektivaste är att man renar avloppsvattnet mer än idag. Sedan kan man naturligtvis tänka sig att rena dricksvattnet också och man skulle också kunna tänka sig att stockholmarna byter dricksvattentäckt, men det är ju en stor och komplicerad historia, säger Åke Wennmalm.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista