Dieselavgaser farligare än tidigare känt

Personer med höga kolesterolvärden löper större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar om de också utsätts för partiklar i luften, till exempel från dieselavgaser, visar en ny amerikansk studie.

Det är intressanta resultat, säger Tomas Sandström, professor på lung- och allergikliniken i Umeå.

– Det här är en alldeles ny mekanism som pekar ut mer av långtidseffekter av dieselavgaser som man inte tidigare har känt till. Det mesta man sett på tidigare har varit snabbare och mer akuta effekter, säger Tomas Sandström.

Den amerikanska studien som publiceras i tidskriften Genome Biology visar hur dieselavgaser ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Skapar inflammationer
Dieselpartiklarna samverkar med kolesterolfetterna i blodet och skapar inflammationer i blodkärlen, vilket kan leda till förkalkning och ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke.

Om dieselpartiklarna och kolesterolfetterna är skadliga var för sig, gör de ännu större skada ihop, visar studien.

De här resultaten är ytterligare bevis på dieselavgasernas skadlighet, och borde göra att flottan av dieselfordon ses över globalt, säger Tomas Sandström.

– Vi har mer och mer dieselfordon i vår miljö. Nu är det förmodligen en fördel med de filter man har idag, de minskar antalet partiklar från de nyare fordonen. Samtidigt är det inte utrönt om de blir snällare eller inte och det är en viktig sak att utforska framöver.

Mycket kvar att forska kring
Tomas Sandström ingår i en forskargrupp vid Umeå universitet som undersöker effekterna av dieselavgaser, och han säger att det finns mycket forskning kvar att göra.

– Bland de viktigaste sakerna nu är att klarlägga mer i detalj hur personer med lungsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar i detalj påverkas av dieselavgaser, säger Tomas Sandström.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista